عمر مفید پاوربانک ها چقدره؟

 

تقریبا هر چیزی که به دست بشر دو پا ساخته میشه، یک عمر مفیدی داره و پاوربانک ها هم از این قاعده مستثنا نیستند.

برای اینکه راجع به این موضوع صحبت کنیم، باید یکم پاوربانک رو تشریح کنیم:

وقتی یک پاوربانک رو کالبدشکافی کنید، داخلش چیزی نمی بینید جز یک بورد الکترونیکی و باتری.

پس میشه گفت عمر پاوربانک در واقع همون عمر بورد و باتری داخلشه. البته بدنه اش هم تا توسط فرد استفاده کننده آسیبی نبینه معمولا خراب نمیشه.

جنس باتری داخل پاوربانک ها یا لیتیوم-یون (بعضی ها میگن آیون!) یا لیتیون-پلیمر هست. و عمر باتری های با این تکنولوژی ارتباط خیلی مستقیمی با نحوه شارژ کردنشون و دشارژ شدنشون داره که ما در این مقاله اصلا نمی خواهیم وارد این بحث بشیم، البته این کار توسط همون بورد داخلش انجام میشه.

ما فرض می کنیم که پاوربانک یه بورد خوب و قوی داره و باتری در شرایط استاندارد استفاده میشه، در این صورت عمر باتری هاش اینجوری میشه:

باتری های لیتیون-یون:

- عمر باتری بر اساس سه مولفه دما، زمانی و سایکلی محاسبه میشه،

از بعد دما، دمای اونها باید در بازه 5 درجه تا 60 درجه سانتی گراد باشه. اصلا غیر از این باشه ممکنه آتیش بگیرن!

از بعد زمانی، معمولا باتری های لیتیوم-یون در حدود 3 تا 5 سال عمر مفید دارند و بعد از اون به شدت ظرفیتشون کم میشه و حتی ممکنه کلا خراب بشن.

از بعد سایکل (این بعد زیاد مهم نیست در ادامه بهتون می گیم چرا)، اول بگیم که سایکل یعنی تعداد شارژ و دشارژ شدن باتری، ( تو پرانتز بگیم که کارخونه های سازنده هر بار که باتری شارژ کامل یا دشارژ کامل بشه رو یک سیکل حساب میکنن --سیکل همون فارسی شده سایکل است--)

برای این دسته باتری ها بسته به کیفیت ساختشون عمرشون از 400 سیکل شارژ تا 800 سیکل شارژ است. بگذریم که شرکت های بزرگی مثل پاناسونیک یا سانیو باتری هایی تولید می کنن که تا 2000 سیکل هم کار می کنن ولی معمولا این باتری ها برای استفاده در پاوربانک ها مقرون به صرفه نیست، چون قیمتش خیلی میره بالا و مثلا کی حاضره برای یک پاوربانک 10 هزار میلی آمپری یک میلیون پول بده؟ ( فکر کنم تا یه مدت دیگه قیمت معمولی هاش همینقدر بشه D: )

راستی اینو در نظر داشته باشید که درسته عمر مفید پاوربانک در حدودد 500 سیکل شارژ است، اما شما هر روز پاوربانکتون رو شارژ نمی کنید که، به جز روزای اول که آدم شوق و ذوق داره و فقط با اون گوشیش رو شارژ میکنه، بعد از چند روز شاید هفته ای یک بار هم شارژش نکنید و اینجوری عمرش میشه 250 هفته، یعنی چیزی حدود 5 سال!

یعنی چیزی فراتر از عمر باتری. برای همین گفتیم این بعد زیاد مهم نیست، چون معمولا قبل از اینکه عمر سیکل های پاوربانک تموم بشه، تاریخ انقضای باتری هاش تموم شده.

ما میانگین رو حساب می کنیم و عمر باتری رو 500 سیکل در نظر می گیریم، وقتی شما یه پاوربانک مثلا 10 هزار میخرین، باید بدونید عمر مفیدش در حدود 3 تا 4 سال هست،

هرچی ظرفیت پاوربانکتون بیشتر باشه، عمر سیکلی اش هم بیشتر میشه، چون کمتر شارژش خالی میشه!

باتری های لیتیوم-پلیمر:

این باتری ها تقریبا مشابه همون باتری های لیتیوم-یون هستند ولی معمولا عمر سیکل شارژ کمتری دارن. در حدود 300 تا 500 سیکل شارژ دارن.

راستی یه مشکل دیگه هم دارن: باد میکنن!

گاهی وقتا بی خودی باد میکنن!